top of page
337993325_741057361025011_3710924215160191711_n.jpg

HET SIBERISCHE RAS

De Siberische kat (ook wel Siberische boskat genoemd) is een kattenras dat vermoedelijk tot stand is gekomen in siberie, maar in het algemeen erkend wordt als een Russisch kattenras. Het lijkt veel op de Noorse boskat en de Main Coon, alhoewel de laatste groter is. 

Geschiedenis

De Siberische kat is een eeuwenoud en natuurlijk kattenras, wat betekent dat het op natuurlijke manier of met minimale menselijke bemoeienis is ontstaan uit paringen van wilde en gedomesticeerde kattensoorten. Katten met vergelijkbaar uiterlijk leven al minstens 1000 jaar in Rusland en vertonen een sterke gelijkenis met de minstens 4000 jaar oude Noorse boskattensoort waarmee het vermoedelijk nauw verwant is. Maar vanwege de uitgestrektheid van Rusland en het millennialange bestaan van de beide soorten is het moeilijk betrouwbare informatie over de herkomst en verwantschap te verkrijgen. Wilde katten houden zich niet aan landsgrenzen, en met een van de langste landsgrenzen ter wereld is het makkelijk voor te stellen dat "vreemd" wild of gedomesticeerd kattenbloed van tijd tot tijd zijn intrede heeft gedaan. Nochtans kent dit ras een redelijk vaststaand uiterlijk.

Vacht

Rusland kent een van de koudste bewoonbare plaatsen op aarde, −67,7°C, waar zomers de temperatuur regelmatig tot boven 30°C kan komen en temperatuurschommelingen van 100°C zijn gemeten. De vacht van de Siberische kat moet dan ook volkomen in orde zijn. Een te lange vacht kan niet op de natuurlijke manier schoongehouden worden, en een te korte vacht beschermt niet voldoende tegen de Artische koud. De vacht aan de onderkant en achterkant van de achterpoten bestaat alleen uit ondervacht. De zomervacht is beduidend korter dan de wintervacht. Het officiële kenmerk van de vacht is halflanghaar.

Kleur

Alle traditionele kleuren zijn toegestaan met of zonder wit. Chocolate, Lilac, Cinnamon en Fawn zijn niet toegestaan. Hoewel veel organisaties een colorpoint variant bij katten als natuurlijk zien, beschouwen de FiFE en de WCF het bij de Siberische kat als onnatuurlijk en zien het als apart ras, de Neva Masquerade. Het colorpoint gen was namelijk niet aanwezig bij de oudste bloedlijnen en is er decennia geleden in gekruist. FIFe en WCF zijn twee van de 4 internationale katten verenigingen. De twee andere, CFA en TICA, accepteren de colorpoint wel als kleurvariëteit.

Neva Masquerade

De colorpoint variant van deze kattensoort wordt ook wel Neva-Masquerade (maskerade van de Neva) genoemd, naar de rivier de Neva waar ze mogelijk vandaan komen en vanwege het masker dat ze lijken te dragen. De kleuren zijn erg variërend, maar het meest voorkomende is de seal-point. De katten zijn dan hoofdzakelijk licht gekleurd met donkerbruine tot zwarte extremiteiten (gezicht, oren, voeten, staart en scrotum) en hebben blauwe ogen, maar soms heeft het een donkerder hoofdkleur. Zo'n donkere seal-point wordt als uniek ervaren, en er zijn fokkers die zich hier speciaal op richten.

Kattenallergie

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is wordt vaak aangenomen dat de kat hypoallergeen is omdat het een lager dan gemiddeld proteïne FELD-1 aanmaakt. FelD-1 is een van de allergenen die een allergische reactie kan veroorzaken bij mensen met een katten allergie.

Ras: Ras
bottom of page